“Zij zijn de expert!”

Familie en vrienden zijn en blijven belangrijk in het leven van verpleeghuisbewoners. Binnen Careyn stad Utrecht zien ze dan ook graag dat de mantelzorgers zo nauw mogelijk betrokken blijven bij de zorg voor hun naasten. Een maand na de voorstelling voor de mantelzorgers speelden we een voorstelling voor de medewerkers en vrijwilligers. Deels speelden we dezelfde scènes. Maar de vragen, opmerkingen en verhalen van de mantelzorgers werden ook verwerkt in nieuwe scènes en in vragen aan het publiek.

In deze voorstelling gingen we natuurlijk ook weer in op de verschillende rollen van de mantelzorger en het belang van de betrokkenheid van mantelzorgers voor de kwaliteit van leven van de bewoners. Maar ook op de moeite die het soms kost om mantelzorgers betrokken te krijgen. Waarom komen ze niet als je iets organiseert? Of waarom zijn het altijd dezelfde gezichten die je ziet? Hoe ga je om met té betrokken mantelzorgers? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen betrokken zijn als vrijwilliger of als mantelzorger?

De opbrengst van de gesprekken, vragen, discussies en opmerkingen bij beide voorstellingen worden meegenomen naar een voorstelling eind van het jaar voor alle groepen samen.

foto’s scènes: Benny van Dieren

 

Vrijwilliger Maar van de zomer ben ik er niet hoor, dan ga ik lekker acht weken naar Zweden. Maar dat heb ik ook gezegd hoor, toen ik vrijwilliger werd. Je kunt altijd op me rekenen, maar niet in de zomer!

 

Mantelzorger Acht weken weg, in de zomer. Lijkt me heerlijk. Maar dan zijn er al zoveel weg. Ik vind het een verschrikkelijke tijd, mijn moeder ziet geen enkel bekend gezicht meer. Dus kom ik zelf maar elke dag.