Over ons

Theater A la Carte bestaat sinds 1993. Het is het bedrijf van Welmoed de Graaf. Maar natuurlijk werkt zij niet in haar eentje. Theater A la Carte beschikt over een pool van ervaren, professionele en bovenal betrokken acteurs die allemaal veel ervaring hebben in het maken en spelen van voorstellingen op maat, als trainingsacteur en/of binnen jongerentheater.

Welmoed de Graaf is het eerste contact voor opdrachtgevers, doet onderzoek en schrijft (i.s.m. de spelers) de voorstellingen. Ook speelt ze zelf, in maatvoorstellingen en als trainingsacteur. Daarnaast ontwikkelt en geeft zij trainingen.

“Ik vind het heel mooi om te zien wat theater teweeg brengt bij mensen. Theater kan je echt een spiegel voor houden, kan je laten nadenken over wie je zelf bent en hoe je in relatie staat tot de ander. En omdat je het voor je ogen ziet gebeuren, toeschouwer bent, wordt je ook geraakt. Je wordt niet alleen aangesproken op je cognitieve functies, maar juist ook op je gevoel. Daarom is theater ook een heel krachtig middel. Het laat je ervaren dat je vanuit je gevoel vaak heel anders reageert dan je met je verstand bedenkt. Door dat te ervaren kun je met elkaar nadenken over hoe je die twee bij elkaar brengt. Dit zet ik ook in als trainer. Vanuit ervaren leren. Geen powerpoints dus, maar doen!”

Eline Karstens -® Marjolijn van Dijk-3-2Eline Karstens is in 2011 afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans te Amsterdam. Sinds 2012 is ze werkzaam bij Theater A La Carte als actrice in de voorlichtingsvoorstellingen ‘Nancy en haar Loverboy’ en ;-)Cybrrr!!!.

“Ik ben er van overtuigd dat theater een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van jongeren. Het aansnijden van ingewikkelde onderwerpen die tieners bezig houden kan door middel van theater dieper landen. Via spel en dans is het mogelijk de jongeren zelf in beweging te krijgen. Zowel mentaal als fysiek. En dat vind ik het mooiste wat er is.”

Rob ter Linden Rob ter Linden is van oorsprong docent drama. Bij Theater A la Carte werkt hij als acteur/schrijver in maatvoorstellingen en als trainingsacteur. Rob is ook opgeleid tot facilitator voor Voice Dialogue bij coaching.

“Na jaren werken met amateurs, programmeren bij een theater en zelf acteren in kleine zaalvoorstellingen werk ik nu al ruim 15 jaar vooral als trainingsacteur voor velerlei opdrachtgevers. Dit werk is een mooie combinatie van mezelf uitdagen in het spelen van allerlei gedrag en het dienstbaar zijn aan het leerproces van anderen.”

Liesbeth RoodLiesbeth Rood studeerde in 2001 af aan de Amsterdamse Theateracademie als Zelfstandig Uitvoerend Theatermaker. Bij Theater A la Carte speelt zij o.a. in maatvoorstellingen. Naast acteren schrijft Liesbeth ook nog kinderboeken.

“Mooie verhalen prikkelen de fantasie, troosten, laten je lachen, openen je ogen, laten je vragen vanuit verschillende kanten bekijken, verbinden, brengen je uit evenwicht en vangen je weer op. Omdat toneel ‘live’ en interactief is, gaan de spelers en het publiek samen op reis. Ze mogen elkaar verrassen en uitdagen waardoor het verhaal geen dag hetzelfde is. Dat is voor mij de magie van elke voorstelling.”

Jeroen Wijnhorst studeerdeJeroen Wijnhorst aan de Fontys academie voor drama. Hij acteert en geeft workshops. Bij Theater A la Carte speelt hij in maatvoorstellingen en de jongerenvoorstellingen ‘Nancy en haar loverboy’ en ;-)Cybrrr!!!.

“In ;-)Cybrrr!!! en ‘Nancy en haar loverboy’ speel ik verschillende rollen. Naast luchtig en humoristisch, soms ook confronterend direct en dichtbij. Ons publiek ziet direct in beeld wat er bedoeld wordt en waar het toe kan leiden. Dat maakt educatieve thema’s op een aantrekkelijke manier bespreekbaar.

Sanne Maas is in 2010 afgestudeerd aan de Academie Sanne Maasvoor Theater ArtEZ, Zwolle. Ze werkt als actrice en theatermaakster. Sinds 2012 is ze werkzaam bij Theater A La Carte als actrice in de voorlichtingsvoorstellingen ‘Nancy en haar loverboy’ en ;-)Cybrrr!!!.

“Als er een grote groep leerlingen vol rumoer binnenkomt en ze muisstil zijn tijdens de scènes dan merk je dat theater werkt. Het is het perfecte middel om ‘iets’ los te maken waardoor er nagedacht kan worden over dingen waar eerder nog niet over nagedacht is. Tenminste dat hoop ik te bereiken, als is het er maar bij één.”

Marco SchneidersMarco Schneiders is opgeleid aan de Academie voor Drama in Eindhoven. Al sinds 1997 werkt hij voor Theater A la Carte (tot 1 januari 2015 als vennoot) in voorstellingen op maat en in trainingen met rollenspel. Marco is tevens coach en trainer.

“Mensen raken en bewegen is voor mij een belangrijke drijfveer in mijn werk. Ik vind het altijd weer een feest als mensen zich herkennen en aan het denken gezet worden door wat mijn medespelers en ik op het podium laten zien. Het geeft me een kick als een trainee na een rollenspel geïnspireerd is geraakt om dingen anders te gaan aanpakken.”

Liëla RigterLiëla Rigter is afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij is actrice, trainingsacteur en theatermaker en werkt sinds 2006 voor Theater A la Carte.

“Theater A la Carte weet met de jongerenvoorstellingen en voorstellingen op maat het publiek op een hele directe manier te bereiken. Ik houd van voorstellingen met inhoud, waarbij het publiek wordt geconfronteerd met een onderwerp, of juist geholpen wordt om iets te relativeren! Daarom werk ik met groot plezier voor Theater A la Carte!”

Andrea2Andrea Diersen is afgestudeerd aan theaterschool De Trap in Amsterdam. Zij werkt als actrice, theatermaker en dramadocent. Andrea werkt sinds 2007 voor Theater A la Carte, als actrice en als voorlichtster bij ‘Hoezo, ‘lover’boys?’.

“De voorstellingen van theater A la Carte brengen belangrijke onderwerpen altijd met humor en zonder geheven vingertje. Ze zorgen voor een sfeer van herkenning en begrip bij het publiek. Ik vind het prettig om als actrice of voorlichter de waarheid niet in pacht te hebben. We hebben het samen over belangrijke onderwerpen. Het gaat er om dat het publiek “geactiveerd” wordt, door na de voorstelling zelf aan de slag te gaan of in de dagelijkse praktijk ineens situaties te herkennen en er (anders) mee om te gaan. De leukste reacties vind ik die in de trant van (hard lachend): “Oh wat erg! Het was zó herkenbaar!”

Nieuwsgierig naar onze andere acteurs? Neem regelmatig een kijkje, deze pagina wordt nog aangevuld.