Voorstelling over kernwaarden voor Markenheem

Markenheem, centra voor zorg en dienstverlening in de gemeenten Bronckhorst en Doetinchem, werkt vanuit vier kernwaarden: Betrouwbaar, Dichtbij, Enthousiast en Vakmanschap. Theater A la Carte kreeg de opdracht door middel van scènes met de medewerkers in gesprek te gaan over deze kernwaarden. Waar staan deze kernwaarden voor? Hoe geef je in je dagelijkse werk vorm aan deze kernwaarden? Waar loop je tegen je grenzen aan, of ga je misschien over de grenzen van de ander heen? En hoe spreek je je collega’s aan op deze kernwaarden?

In de scènes zagen we een bewoonster die ‘claimgedrag’ vertoont, omdat ze niet durft te vragen of  de verzorgende gewoon even bij haar komt zitten; een overenthousiaste thuiszorgmedewerkster die zelfs op haar vrije dag nog voor haar cliënten in de weer is; een medewerkster van een afdeling die vertelt over haar favoriete kernwaarde: ‘dichtbij’, maar ondertussen niet door heeft dat een bewoner de verkeerde was terug heeft gekregen en nu in een rok loopt; twee bewoners die gesprekken op de gang over andere bewoners afluisteren en doorvertellen en een medewerker die even de tijd neemt om met een bewoner te zitten, ook al vindt zijn collega dat geen werk. De voorstelling werd afgesloten met een ludieke feedback workshop.

Activiteitenbegeleidster van Markenheem in onze klantenenquete:

Ik vond het een geslaagde voorstelling. Ik werd er door aan het denken gezet en heb ontzettend gelachen. Nu, maanden later, wordt er in de dagelijkse zorg  nóg regelmatig teruggegrepen op voorbeelden uit de voorstelling om elkaar te wijzen op de kernwaarden.

In de samenwerking met Theater A la Carte vond ik het erg prettig dat we zelf konden aangeven welke situaties er in de voorstelling naar voren moesten komen. Ik vind het super gedaan!

klik hier voor een verslag op de website van Markenheem

Foto’s: Monique Ploeger/Markenheem

Wat hoor ik nu? Ga jij scheiden?

Fred, ik heb zo’n jeuk op mijn rug. Wil jij even krabben?

Feedback workshop. “Liesbeth, wat vind jij heel erg goed aan Welmoed?”