‘Vierstroom Wonen met Zorg’ wordt WelThuis

Het is nu een week geleden dat jullie voor ons een fantastische voorstelling opvoerden, en nog steeds zit iedereen hier ervan na te genieten. Het heeft een hoop stof tot praten opgeleverd, en het is leuk om te merken dat jullie precies de goede noot hebben geraakt! Nogmaals complimenten voor de manier waarop jullie dit hebben gedaan!”

Iris Boumans
Adviseur Kwaliteit, Beleid en Communicatie

WelThuis is de nieuwe naam voor de intramurale zorg van ‘Vierstroom Wonen met Zorg’. Alle  17 huizen in de regio Gouda werken voortaan samen onder één nieuwe visie Prettig wonen & waardig oud: ruimte om u zelf te zijn….U doet ertoe.

Om deze nieuwe visie inhoud te geven organiseerde WelThuis een kick-off bijeenkomst in de Goudse Schouwburg voor ruim 400 medewerkers. Theater A la Carte verzorgde de ontvangst (hoe zorg je ervoor dat iemand zich Wel Thuis voelt), warmde de zaal op voor de toespraak van directeur Vivian Broex, speelde een voorstelling en sloot de middag af met een ludieke feedback workshop.

Theater A la Carte WelZorg ontvangstTheater A la Carte WelZorg

In de voorstelling werd soms humoristisch, soms gevoelig, ingegaan op verschillende thema’s:

– Hoe zorg je dat bewoners zich thuis voelen in hun nieuwe woonomgeving?
– Wat kan er misgaan in de zorg wanneer je de bewoner niet echt leert kennen?
– Wat doe je als je tegen je eigen normen en waarden aanloopt, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne?
– En hoe kun je echte aandacht geven?

In één van de scènes legt een verzorgende aan een stagiaire uit dat je bij alle zorg die je levert steeds moet nadenken hoe je het zelf zou willen hebben. Aanvankelijk kun je hier alleen maar mee instemmen:

Theater A la Carte WelZorg Zoals ik het zou willenJa, je zult wel denken, klopt zij nou? Ja, dat klopt. Ik klop. Dat vind ik heel belangrijk. Bij alles wat ik doe denk ik: hoe zou ik dat zelf willen. Je wilt toch niet dat er zomaar iemand bij je binnen komt stormen. Nee toch, lieverd, dat zou je niet willen hè. Dat zou ik niet willen hoor.

 

Maar al snel krijgt het publiek hier een ongemakkelijk gevoel bij. Want wanneer je alles doet zoals jij het zou willen, heb je dan nog wel oog voor wat de bewoner wil?

Theater A la Carte WelZorg We gaan weerZo kind, we moeten snel verder. Ik zou het zo erg vinden als ik het idee had dat ik de zustertjes op zou houden. Och, wat zou ik me bezwaard voelen. Ik zou het gewoon niet los kunnen laten, vreselijk, dat je weet hoe druk ze zijn, maar dat ze hier koffie met jou zitten te drinken, gewoon omdat jij dat graag wilt. 

 

Theater A la Carte WelZorg Welkom in huize AvondroodTheater A la Carte WelZorg Ik wil niet gewassen!Theater A la Carte WelZorg echte aandacht

Foto’s: Daan van der Laan www.hetfotoburo.com