Verkiezing Beste leerbedrijf en praktijkopleider ECABO

ECABO, kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de economisch/administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen, organiseerde op 21 november 2013 de finale van de verkiezing ‘beste leerbedrijf en beste praktijkopleider van ECABO’ in Spant! in Bussum. De dag stond geheel in het teken van het brein. Gonda Duivenvoorde, onder meer directeur Brainwork communicatie, gaf een presentatie over breinvoorkeuren. Wat is de breinvoorkeur van je stagiair? Welke leerstijl past daar het beste bij? En welk team past bij deze breinvoorkeur? Hoe dit in de praktijk werkt werd in twee verschillende blokken getoond door Theater A la Carte.

In ‘Je begrijpt me niet’ lieten wij zien hoe er binnen een stage misverstanden kunnen ontstaan wanneer je elkaars breinvoorkeur niet kent:

Begeleider: Ziet u wat ik doe. Ik probeer hem zoveel mogelijk  zelfvertrouwen te geven. Maar Björn vindt dat moeilijk. Hij wil van nature heel veel begeleiding. Dus ik benadruk vooral wat hij kan en ik stimuleer samenwerking met de rest van het team. Want met elkaar bereik je meer dan alleen! Ja, zo voelt dat voor mij! En ik probeer hem dat zoveel mogelijk zelf te laten ontdekken en ik ondersteun hem daarbij.
Björn: Ik probeer het wel, hier een beetje structuur te krijgen in deze stage en ik plan het wel met de grootst mogelijke stiptheid en discipline. En ik denk zelf ook wel dat ik het kan, hoor Conny eh mevrouw eh Conny,  maar niemand vertelt mij hier ooit wat ik nou precies moet doen!

In ‘Ik begrijp je heus wel!’ lieten wij zien hoe je je kennis van breinvoorkeuren kunt inzetten bij het begeleiden en plaatsen van stagiairs:

Conny 1: Samen zijn wij twee helften van een geheel. En sinds we die wetenschap durven benutten, gaat het als een speer!   Maar ja, ik ben er natuurlijk niet altijd als Conny mij nodig heeft. Want op vrijdag ben ik vrij.
Conny 2: En ik ben op woensdag vrij. Dus dan kan Conny geen beroep op mijn rechter breinvoorkeur doen.
Conny 1: Dus heb ik op woensdag huilende stagiaires aan mijn bureau waar ik helemaal niks mee kan.
Conny 2: En als ze op vrijdag een gedetailleerde planning vragen dan zit ik met mijn handen in mijn haar.