‘U bent de expert!’

Familie en vrienden zijn en blijven belangrijk in het leven van verpleeghuisbewoners. Binnen Careyn stad Utrecht zien ze dan ook graag dat de mantelzorgers zo nauw mogelijk betrokken blijven bij de zorg voor hun naasten. Maar hoe geef je dat vorm? Waar lopen mantelzorgers tegenaan? Wat hebben ze nodig vanuit de organisatie? Welke rollen vervullen ze, of kunnen ze vervullen? En hoe verloopt de samenwerking met de formele zorg, de zorgmedewerkers?

Eigenlijk kon het al een tijd niet meer. Ik heb ook nog mijn werk en een vrouw thuis hè en de kinderen. Mijn oudste liep op alle dagen, maar ik had er gewoon geen tijd voor. Maar ik had het mijn moeder beloofd hè. Ik weet het nog zo goed. Als de dood was ze van het verpleeghuis. “Ik wil niet in zo’n hok, dat ze af en toe wat eten naar binnen gooien.” “Nee mam, ik zorg voor je hoor, als het zo ver is, ik zorg voor je.” Maar het ging niet meer, het ging écht niet meer.

Om antwoord te krijgen op deze vragen maakte Theater A la Carte een voorstelling over het thema participatie. Deze voorstelling ontstond vanuit een uitgebreid onderzoek, waarbij één van de makers in verschillende huizen meeliep en met verschillende mantelzorgers én de zorg in gesprek ging. Alle rollen die de mantelzorger vervult (schaduwcliënt, partner in de zorg, persoonlijke relatie en expert van het leven van de naaste) kwamen in aansprekende scènes langs. Maar ook, vanuit het begrip positieve gezondheid, het belang van de mantelzorger voor het welbevinden van de bewoner.  Tussen de scènes door ging een gespreksleider van Theater A la Carte met het publiek in gesprek. De informatie en vragen die deze avond werden opgehaald zijn als input gebruikt voor een voorstelling over hetzelfde thema voor de medewerkers en vrijwilligers van Careyn stad Utrecht.

foto’s: Benny van Dieren