Seniorvriendelijk in het LangeLand Ziekenhuis

Voor het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer maakte Theater A la Carte een voorstelling over de zorg voor kwetsbare ouderen. Zoetermeer vergrijst viermaal sneller dan landelijk gemiddeld. De doelgroep ouderen krijgt dan ook veel speciale aandacht in het ziekenhuis. In 2015 ontving het LangeLand Ziekenhuis het keurmerk ‘Seniorvriendelijk ziekenhuis’ van vier landelijke ouderenorganisaties.

In opdracht van de VAR maakte Theater A la Carte een voorstelling voor twee scholingsbijeenkomsten. Want hoe breng je al je kennis over de zorg voor kwetsbare ouderen in de praktijk? Hoe ga je van weten naar doen? Na een ietwat acrobatische beginscène over een niet-seniorvriendelijk ziekenhuis (waar het bedhek gewoon omhoog wordt gezet, ook als de patiënt verward is), ging het in de voorstelling over verschillende thema’s.

  • Hoe haal je belangrijke informatie over risicofactoren boven in het gesprek met de patiënt?
  • Het belang van goed contact met, soms ook lastige, familieleden, om informatie over de patiënt te krijgen.
  • Hoe stimuleer je de patiënt om in beweging te komen, ook als deze ‘lekker’ in bed wil blijven liggen?
  • Hoe kun je er zoveel mogelijk aan bijdragen dat patiënten voldoende eten?
  • Het belang van goede hygiëne.

Tussen de scènes door ging een gespreksleider van Theater A la Carte met het publiek in gesprek. Hoe zou je dit aanpakken? Welke tips heb je? Waar loop je tegenaan in de dagelijkse zorg?