Scènes als rode draad tussen de sprekers

De V&VN Longverpleegkundigen bestaat 15 jaar. Op het jubileumcongres kwamen diverse sprekers aan het woord. Longarts Sander de Hosson sprak over palliatieve zorg. Gertie Savelkoul – van Oijen, stemlogopedist en ademtherapeut, sprak over het belang van adem- en stemtraining bij longpatiënten. En ir. Paul Hagedoorn nam de longverpleegkundigen mee in het verleden, heden en de toekomst van inhalatiemedicatie.

Theater A la Carte leidde elke spreker in met een scène. Wat doet het met jou, als longverpleegkundige, als je eigenlijk niet echt meer iets kunt doen voor je patiënt? En hoe belangrijk is het om er dan gewoon te zijn?
Welke invloed heeft het hebben van een longziekte op het sociale leven van de patiënt? En hoe kan zingen in een koor daarbij helpen? En wat maakt nou dat 70% van de patiënten met een longaandoening niet therapietrouw is?

In korte scènes gingen we in op deze vragen. Van een theatrale warming-up tot een ontroerende scène met een patiënt die niet meer behandeld wil worden. Van een vrouw die zich sociaal afzondert vanwege haar angst benauwd te worden tot het gezamenlijk met de zaal zingen van een lied. Van een laaggeletterde patiënt die de bijsluiter niet kan lezen tot een opstandige puber die niet gezien wil worden met zijn ‘pufje’ met voorzetkamer. Het kwam allemaal voorbij. We kregen de zaal aan het bewegen, aan het zingen, aan het lachen én geroerd.

Ik heb genoten van jullie scène, erg inventief en leuk gespeeld! Voor mij ook een fijne opening voor mijn presentatie.

Gertie Savelkoul – Van Oijen