Samenwerking in het sociale domein

Wat heeft Theater A la Carte het geweldig gedaan afgelopen donderdag. Ik was onder de indruk, niet alleen van het spel (het onderwerp), maar de creativiteit waarmee zij al onze verhalen hebben gecombineerd tot dit eindresultaat: heel bijzonder! Mijn complimenten.

Maaike de Groot
consulent Werk & Participatie bij Werkse!

‘Waar maak jij het verschil?’ Dat was het thema van het LEF festival voor professionals en vrijwilligers in het sociale domein binnen de gemeente Delft. Als start van het festival speelde Theater A la Carte een voorstelling die speciaal voor dit festival werd gemaakt. Vooraf spraken wij met heel veel verschillende vertegenwoordigers van organisaties binnen het sociaal domein. Ook keken wij op verschillende locaties mee.

Op het toneel lieten we een steeds meer uit de hand lopende thuissituatie zien. Moeder die zich probeert te redden, dochter verstandelijk beperkt, man die zich steeds meer terug trekt, puberzoon die het verkeerde pad op gaat, oma die naar het ziekenhuis moet, opa die steeds meer begint te dementeren, de vaste oppas die verhuist naar Groningen  (en de verzorgpony van dochter meeneemt). Na elke nieuwe ontwikkeling kreeg de zaal van één van de acteurs de vraag: Zou je nu ingrijpen? Of waarom juist niet? Wie in deze situatie zou je dan helpen? Wat heb je precies te bieden? En waarin kun je samen, in de samenwerking, het verschil maken? Dit leverde veel boeiende discussies op. Over vroegtijdig ingrijpen versus zelfredzaamheid. Maar ook over de rol van de moeder (“Zij moet ondersteuning krijgen, zodat ze het redt.”), versus de rol van de vader (“Waarom hoor ik niemand over de vader? Alles wordt bij moeder gelegd!”). Wie hulp of ondersteuning aanbood kreeg de vraag een feestmuts op te zetten. Uiteindelijk maakte dit heel inzichtelijk hoeveel instanties zich, soms met, maar vaak los van elkaar, met dit gezin konden of wilden bemoeien. Wat natuurlijk automatisch leidde tot de belangrijkste vraag: “Wie voert hier dan de regie?”.

Theater bleek weer een mooi middel te zijn om een moeilijk thema inzichtelijk én te maken.

Foto’s: Koos Bommelé