Samen Beslissen – zo doe je dat!

 Als start van de werkbijeenkomst ‘Samen beslissen – zo doe je dat!’, georganiseerd door de V&VN, spelen wij een aantal regiescènes over samen beslissen voor verpleegkundigen. Dit congres is het eindcongres van het deelproject Samen Beslissen, Scholing&Opleiding (onderdeel van het programma Uitkomstgerichte zorg).

Bij regiescènes mag het publiek aanwijzingen geven om een gesprek beter te laten verlopen. Hier is het de bedoeling om uiteindelijk steeds tot een goed ‘Samen Beslissen’ gesprek te komen.

Als start zien we een gesprek tussen een arts en een patiënt met uitbehandelde slokdarmkanker. In kleine stapjes regisseert het publiek ons naar een ideaal ‘Samen Beslissen’ gesprek. Vervolgens zien we een scène met een verpleegkundige. Want hoe voer je een Samen Beslissen gesprek aan het bed? Bijvoorbeeld met een patiënt die, na een operatie, haar bed niet uit durft omdat ze bang is om te vallen? Alleen vertellen waarom het goed is om in beweging te komen werkt niet. Pas wanneer de patiënt zelf aangeeft waarom ze weer zou willen lopen, voelt ze het belang van in beweging komen. Als derde scène zien we een artsenvisite. Wat doe je, wanneer jij, als verpleegkundige, weet dat de patiënt heel graag naar huis wil, terwijl de arts nog wat onderzoeken wil doen? Hoe ga je het gesprek aan met de arts wanneer deze helemaal aan deze wens voorbij gaat?

In de pauze zorgen we dat alle deelnemers hun wensen, vragen en voorbeeldprojecten invullen en aan de lijn hangen.

Als afsluiting van het congres nemen we de toeschouwers mee in de stappen van het ‘Samen Beslissen’ gesprek via een ‘Samen Beslissen Dans’.

Hoe zorg je dat alle opgedane kennis wordt uitgedragen? En het allerbelangrijkst, hoe zorgt u dat straks alle medisch professionals de stappen van het Samen Beslissen gesprek kennen, voelen en doorleven? Nog meer sheets en E-learnings? Nee! Het zijn immers doeners in de zorg. En doeners, die leren vooral door hoofd en lijf te integreren, bijvoorbeeld door te bewegen tijdens het leren. Dat is Evidence Based Practice. Daarom hebben wij, speciaal voor u, de vier stappen van het Samen Beslissen gesprek vertaald in beweging.”

De zaal doet enthousiast mee, maakt opnames en geeft aan dit dansje zeker ook mee te nemen naar het werkoverleg.