Samen beslissen in de praktijk

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) organiseerde een congres met als thema: ‘Samen Beslissen in de Praktijk – leren van elkaar.’ Samen Beslissen kan het verschil maken tussen goede, passende zorg, en zorg waar mensen niet bewust voor gekozen hebben, of zelfs niet helemaal achter staan. Door samen te beslissen zijn mensen tevredener over de zorg die zij krijgen en trouwer aan de afspraken die zij met hun zorgverlener maken.

Maar hoe ga je als zorgverlener het gesprek aan met patiënten, zodat je samen kunt beslissen over de beste behandeling? Beleidsmakers, projectmanagers, zorgverleners en patiënt(vertegenwoordigers) kwamen bij elkaar om hier in plenaire sessies en diverse workshops meer over te leren.

Tijdens de plenaire opening van het congres speelde Theater A la Carte een aantal regiescènes, waaruit bleek dat de praktijk soms nog lastig kan zijn. Hoe sluit je aan bij het taalniveau van een patiënt? Is niet behandelen ook een optie? Hoe kom je erachter wat iemand écht belangrijk vindt? Het publiek brak enthousiast in om aanwijzingen en tips te geven aan de acteurs, zodat ze tot een goed gesprek konden komen.

Aan Liëla en Liesbeth heb ik ook teruggeven dat ik de opbouw in de scenes heel knap vond: door rustig en serieus te beginnen kregen de deelnemers de ruimte om er even in te komen. En daarna was er meer ruimte voor de lach en dynamiek.

We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen – deelnemers gaven het congres gemiddeld een 8 – en jullie bijdrage vanuit Theater A la Carte werd goed gewaardeerd door de deelnemers.

Firiël Suijker
projectmedewerker ‘leven van elkaar’

Klik hier voor een impressie van deze dag op platform uitkomstgerichte zorg.

Foto’s: Jeroen van Eijndhoven https://www.linkedin.com/in/jeroen-van-eijndhoven-005a4117/