‘Nurses in the mix’ bij het MUMC+

Het MUMC+ organiseerde een symposium over de veranderingen in de verpleegkundige profielen. In Nederland zijn verpleegkundigen op twee niveaus opgeleid: mbo- en hbo-niveau. In de praktijk doen zij echter hetzelfde werk. Hier gaat nu verandering in komen door de twee beroepsprofielen te veranderen en wettelijk te verankeren.

Theater A la Carte sloot het symposium af met een ludieke terugblik op de geschiedenis van de zorg in het algemeen, en die van het MUMC+ in het bijzonder; van de kwakzalver op de jaarmarkt, via Florence Nightingale, naar de nonnen van St. Annadal. Hierna werd ingegaan op de veranderingen. Wat betekenen de nieuwe profielen voor de dagelijkse praktijk van de verpleegkundigen in het ziekenhuis? Wat mag je nog wel en wat niet meer? Wat is dan het verschil tussen MBO en HBO geschoolde verpleegkundigen? Wat betekent dit voor de in-service opgeleiden? En waarom zijn deze veranderingen eigenlijk nodig? De voorstelling werd afgesloten met een blik in de toekomst.

 

Hoogleraar verpleegwetenschap Hester Vermeulen was ook aanwezig bij het symposium. Zij stuurde een aantal mooie tweets over de voorstelling: