Nieuwe visie voor de medewerkers van WZU Veluwe

WZU Veluwe levert ondersteuning en zorg op protestants christelijke grondslag aan ouderen op de Noord Veluwe. Binnen WZU Veluwe werd een nieuwe visie gelanceerd. Een visie waarin de thema’s: ont-moeten, faciliteren en betekenisvol leven centraal staan. Bovendien gaan de medewerkers van WZU Veluwe werken in zelforganiserende teams. Heel wat veranderingen dus.

Theater A la Carte maakte een voorstelling waarin de verschillende thema’s verwerkt waren. Hiervoor liepen wij mee op verschillende locaties, om in de praktijk te zien hoe er gewerkt wordt. Want waar loop je als medewerker eigenlijk tegenaan in de drukte van alledag? Wat is de taal van de organisatie? En hoe werkt de transitie naar zelforganiserend werken in de praktijk? Op vier verschillende momenten werd de voorstelling voor de medewerkers van de verschillende locaties gespeeld. Tussen de scènes door ging een gespreksleider van Theater A la Carte met de medewerkers in gesprek. Mooie gesprekken over echte aandacht, het kennen van de bewoner en zijn of haar geschiedenis, de invloed van je eigen houding op het gedrag van mensen met dementie en het belang van begeleiden met de handen op de rug. Op sommige bijeenkomsten ging het gesprek na de voorstelling gewoon door, zoveel was er losgemaakt.

Aan het einde van de voorstelling werden de medewerkers ook nog uitgenodigd voorbeelden te delen over manieren waarop je bewoners langer actief kunt houden. Want dat zit ‘m vaak al in hele kleine dingen.