Het Hemd is nader dan de Rok

In opdracht van Van Goede Huizen maakte Theater A la Carte de voorstelling Het Hemd is nader dan de Rok voor de medewerkers van Amsta.  Amsta biedt in Amsterdam zorg aan, onder andere, ouderen. Van Goede Huizen biedt gespreksbegeleiding voor familie van verpleeghuisbewoners en medewerkers van verpleeghuizen. In Het hemd is nader dan de Rok wordt in scènes en discussies ingegaan op communicatie met familie en vertegenwoordigers van cliënten in de ouderenzorg. Hoe kom je tot een goede relatie? Hoe ga je in gesprek met familie? Hoe beïnvloedt de relatie tussen familie en personeel de zorg voor de cliënt? Waar kan het soms mis gaan en hoe los je dat op een professionele manier op?

Rode draad in de voorstelling vormen drie gevoelige scènes waarin het publiek een bewoner, ogenschijnlijk verward, ziet rondscharrelen, terwijl in voice-over een verhaal over het leven van deze bewoner wordt verteld door een familielid. Het gedrag van de bewoner krijgt door dit verhaal meer betekenis. De scènes worden ruw afgebroken door een verzorgende die, omdat zij dit verhaal niet kent, verkeerd reageert op het gedrag.

Verder zien we in de voorstelling een echtgenoot wiens vrouw hem uitgerekend op hun trouwdag niet meer herkent; een dochter die vindt dat haar zus veel te weinig op bezoek komt bij hun vader; een verzorgende die geïrriteerd raakt door een dochter, omdat deze zich steeds bemoeit met de zorg voor haar moeder en een te bescheiden dochter die juist niets voor haar vader durft te vragen. De voorstelling eindigt met een EVV’er die de grootste moeite heeft om slecht nieuws te brengen aan de zoon van haar cliënt. Met behulp van de zaal probeert zij dit zo goed mogelijk te doen.

Het Hemd is nader dan de Rok kan ook geboekt worden door andere organisaties.

“Afgelopen maandag zijn jullie bij ons geweest voor de voorstelling over familie. Bij deze wil ik jullie nog laten weten dat er erg enthousiast is gereageerd op de voorstelling. Mensen hebben van de avond en jullie voorstelling genoten.”

Hedwig de Vries
Leidinggevende Psychosociale Vakgroepen/Psycholoog
Atlant Zorggroep, Apeldoorn

Kijk hier voor meer informatie.