Afsluiting Tenaschool 2012

Voor de vierde keer op rij verzorgde Theater A la Carte een voorstelling voor SCA Tenaschool. Tijdens Tenaschool komen incospecialisten van verschillende (ouderen)zorginstellingen bij elkaar voor workshops over onderwerpen waar zij in de praktijk mee te maken krijgen. Dit jaar kregen de deelnemers een workshop over decubitusprefentie, ze leerden hoe je in de instelling kunt werken aan veranderingen en deelnemers konden, met behulp van een speciaal pak, zelf ervaren hoe het is om oud te zijn.

De dag werd afgesloten met een voorstelling met discussie, geleid door een discussieleider van Theater A la Carte. Naar aanleiding van, deels hilarische, deels aangrijpende, scènes werd ingegaan op privacy van de bewoner (o.a. collega’s die binnen komen lopen terwijl je een bewoner aan het wassen of verschonen bent), het belang van doorslaapbeleid, het taboe op incontinentie, het bespreekbaar maken van incontinentiebeleid binnen je team en het omgaan met ontevreden en/of boze familieleden. De voorstelling werd afgesloten met een act waarin alle deelnemers een lampje kregen, als symbool voor het licht dat zij op dit onderwerp kunnen laten schijnen binnen de eigen instelling.

Na afloop van de dag vulden de deelnemers een enquête in, waarin zij de verschillende onderdelen een cijfer konden geven (van 1 tot 10). De voorstelling werd door de deelnemers gemiddeld met een 8,9 gewaardeerd. Enkele opmerkingen over de voorstelling:

“Theater was geweldig! Hilarisch en herkenbaar.”
“Wat fantastisch deze dag! Geweldige afsluiting, de kers op de taart!”
“Theater was geweldig, heel inspirerend.”

“Kent u dat? U staat op het station en nergens een WC te bekennen.”

“En u ziet, die ene lichtbundel spat weer uiteen in duizenden verschillende lichtjes.”